Colon iritabil


Cum se poate vindeca hpv la femei de diagnostic al SII Pentru diagnosticul sindromului de colon iritabil nu există un test specific.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor tipice și excluderea altor diagnostice prin testele de rutină. Investigațiile necesare depind de mai mulți factori: vârsta, debutul simptomelor, severitatea simptomelor, răspunsul la tratamentul inițial.

Sindromul de colon iritabil și cancerul

Este necesar un screening biologic uzual, o ecografie abdominală poate fi utilă, fiind neinvazivă și neiradiantă, dar și pentru că oferă multe informații despre organele abdominale ficat, colecist, pancreas, rinichi, splină cu un disconfort minim pentru pacient.

Uneori, este necesară și o tomografie abdominală sau o endoscopie digestivă superioară, pentru excluderea unor afecțiuni organice.

colon iritabil

Colonoscopia trebuie rezervată cazurilor care se prezintă cu semne de alarmă scădere ponderală involuntară, inapetența, vârsta colon iritabil 50 de ani, rectoragii, anemie, istoric personal sau familial de cancer colonic. Aceasta are avantajul unei vizualizări directe a mucoasei colonice și a posibilității prelevării de biopsii, în cazul în care se depistează leziuni colonice suspecte.

colon iritabil

Tratamentul sindromului de colon iritabil Tratamentul sindromul de colon iritabil presupune o abordare complexă prin măsuri dietetice, tratament farmacologic, precum și abordarea psihoterapeutică.

Este foarte importantă stabilirea unei relații permanente medic-pacient.

Sindromul Colonului iritabil – Cauze, simptome si tratament

Deoarece factorii alimentari și stresul sunt principalii agenți declanșatori, aceștia vor fi primii evaluați și ajustați pentru a obține ameliorarea bolii. În unele situații se poate recurge la tehnici de relaxare, yoga sau meditație.

Regimul alimentar nu presupune restricții deosebite și variază în funcție de simptomele fiecărui pacient.

colon iritabil

Este importantă, îndeosebi, respectarea unui regim echilibrat, a unui orar regulat al meselor. Dieta va fi cât mai variată, pacientul singur va exclude alimentele care îi produc simptomele. Alimentele care produc balonare — varza, fasolea uscată, conopida, mazărea — vor fi evitate.

colon iritabil

La pacienții la care diareea este simptomul dominant, trebuie limitat consumul de lactate, fructe, îndulcitori artificiali. Din contră, la pacienții la care predomină constipația, este necesar un supliment de fibre în dietă. Exercițiul fizic poate avea influență favorabilă.

Colonul iritabil - cauze, simptome si tratament

Sistarea fumatului este, de asemenea, recomandată. Tratamentul medicamentos vizează motilitatea intestinală și are drept scop desensibilizarea intestinului.

colon iritabil

Tratamentul ameliorează simptomatologie și colon iritabil aceea, în funcție de pacient, va fi individualizat. În funcţie de natura şi severitatea simptomelor, tratamentul poate consta în administrarea de miorelaxante, antagonișții colon iritabil calciu, agoniști opiacei.

Colonul iritabil - cauze, simptome si tratament

Pot fi utilizați agenți antidiareici, dar și agenți prokinetici sau laxative. Antidepresivele, anxioliticele, precum și hipnoza au un rol important.

colon iritabil

Tratamentul cu probiotice — medicamente ce refac flora intestinală — poate fi benefic. Sindromul intestinului iritabil poate determina modificări importante ale stilului de viață, prin simptomele deranjante pe care le determină.

Din acest motiv, pentru îmbunătățirea calității vieții, recomandăm un consult gastroenterologic.