Constituția româniei


Esti cetatean roman si ai drepturi - Partea I

Revizuirea Constituției[ modificare modificare sursă ] Potrivit articolului din Constituție: 1 Revizuirea Constituției poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin Implicarea populației în inițiativa de revizuire a constituției are drept scop asigurarea legitimității constituția româniei demers.

Astfel corpul electoral are un rol hotărâtor în inițierea acestei proceduri.

După întrunirea acestor condiții are loc un control de constituționalitate în ceea ce privește inițiativa de revizuire a constituției. Potrivit articolului litera a din Constituție: Curtea Constituțională se pronunță din oficiu asupra inițiativei de revizuire a Constituției. Curtea Constituțională poate fi sesizată totodată și de președintele Camerei Parlamentului constituția româniei care s-a înregistrat cerea de revizuire.

constituția româniei papilom pe gat

În acest caz Curtea Constituțională va analiza dacă această propunere legislativă are un caracter constituțional, dacă nu încalcă limitele de revizuire ale constituției stipulate în articoluldacă s-a întrunit numărul minim de semnături pentru începerea procedurii de revizuire și dacă această cerere a fost publicată potrivit procedurii. Hotărârea Curții Constituționale are un rol decisiv în acest demers.

Meniu de navigare

Aceasta se va pronunța în termen de 10 zile de la sesizare asupra propunerii de revizuire și în termen de 60 de zile în cazul în care este vorba de o inițiativă a poporului. Curtea Constituțională poate da un aviz pozitiv, caz în care procedura de legiferare va începe în Constituția româniei Parlamentului sesizată, sau poate da un constituția româniei negativ, ceea ce înseamnă că procedura de revizuire este neconstituțională, caz în care întreaga procedură este oprită, demersul începând de la zero.

constituția româniei pinworms mâncărime cronică nu

Hotărârea Curții Constituționale va fi publicată în Monitorul Oficial așa cum este prevăzut și în articolul din Constituție. Procedura de revizuire a Constituției[ modificare modificare sursă ] Conform articolului din Constituție: 1 Propunerea sau proiectul de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senatcu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei camere.

Constituția României

Procedura de revizuire depinde într-o primă etapă de decizia celor două camere parlamentare. În urma dezbaterilor acestea au loc în fiecare cameră separat acestea pot ajunge la un acord pozitiv.

constituția româniei cât de rapid funcționează medicamentele antihelmintice

Acest lucru înseamnă că ambele camere au adoptat revizuirea în aceeași formă. Dacă a fost întrunit acest număr, procedura de revizuire continuă, aceasta fiind supusă votului poporului prin referendum.

Его паства верила в него, и эта вера многое добавила к его силе. Но, разумеется, все эти чудеса имели простое объяснение -- если они вообще происходили. Мне представляется удивительным, что люди, во всех остальных отношениях вполне разумные, позволяли надувать себя подобным образом. -- Выходит, этот самый Мастер был шарлатаном. -- Нет, все не так .

De asemenea poate fi vorba și despre un acord negativ, adică cele două camere resping propunerea de revizuire. În cazul unui dezacord, când una dintre camere acceptă propunerea de revizuire și alta o respinge sau când se dorește revizuirea în formule diferite.

În acest caz se poate constitui o comisie de mediere. În cazul în care și această măsură eșueaza, propunerea de revizuire a constituției va fi constituția româniei.

Ultimul pas îl reprezintă referendumul, acesta trebuie organizat în maxim 30 de zile, dacă această condiție nu va fi întrunită, decizia camerelor nu va fi validată, iar întregul proces va fi anulat. Referendumul pentru revizuirea constituției este valabil dacă la acesta participă cel puțin jumătate plus unu din numărul total al persoanelor înscrise pe listele electorale.

Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

Rezultatul referendumului va fi validat de Curtea Constituțională, care va prezenta Parlamentului un raport în ceea constituția româniei privește respectarea normelor în cazul organizării și desfășurării referendumului.

Legea de revizuire a constituției va intra în vigoare în momentul în care aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial. Limitele revizuirii constituției[ modificare modificare sursă ] Articolul din Constituție precizează că: 1 Dispozițiile prezentei Constituții privind caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, constituția româniei justiției, pluralismul politic și limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

Aceste limite ale revizuirii se referă atât la limite constituția româniei cât și la limite formale.

Limitele revizuirii au drept scop evitarea anumitor abuzuri sau anumitor decizii care încalcă grav integritatea teritorială și națională a României. Se poate vorbi de asemenea de limite exprese și limite tacite. Limitele exprese sunt cele prevăzute în constituție.

constituția româniei îndepărtarea verucilor genitale într- o singură zi

Limitele tacite nu sunt prevazute în textul constituției, trebuie deduse pe calea interpretării acestuia. Articol principal: Referendumul constituțional din România, Proiectul de revizuire a constituției adoptat în parlament a fost supus unui referendum pe 18 și 19 octombrie Totuși, procentele au fost contestate de organizațiile de monitorizare, bilete parazitii cluj au raportat abuzuri folosirea neconstituțională a urnelor volante și permiterea unor cetățeni a vota de mai multe ori.

Nici una dintre aceste reclamații nu a putut fi dovedită, însă.

constituția româniei squamous papilloma rectal

Noua constituție a intrat în vigoare pe 29 octombrie Mai mult de jumătate din articole au suferit modificări mai mici sau mai mari. Cele mai importante schimbări sunt: Gratuitatea învățământului de stat nu mai este garantată necondiționat ci numai conform legii.

Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia. Secretul corespondenţei ARTICOLUL 28 Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor constituția româniei poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale. Libertatea de exprimare ARTICOLUL 30 1 Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

Minoritățile naționale au dreptul de a folosi limba maternă în administrație și justiție. Proprietatea privată este garantată și ocrotită de lege.

Constituția României

Mandatul președintelui este de 5 ani. Obligativitatea stagiului militar se stabilește prin lege organică. Imunitatea parlamentară este limitată. După aderarea României la UE cetățenii țărilor membre ale UE vor avea dreptul de a alege și de a fi aleși în constituția româniei local dacă sunt rezidenți ai localității respective.