Organism viu
Vezi mai multe articole din categoria stiinta-sanatate Cercetătorii conduşi de Floyd Romesberg de la Intitutul Scripps din La Jolla, Statele Unite, care lucrează la acest proiect de la sfârşitul anilor '90, au descris miercuri în studiul publicat în revista Nature primul exemplu de organism viu semi-sintetic, capabil să găzduiască în ADN-ul său o pereche de baze artificială.

Ceea ce am făcut noi, un organism ce conţine de o manieră stabilă aceste două perechi de baze, plus o a treia pereche, nu există în stare naturală", a explicat coordonatorul studiului.
Ei au sintetizat apoi un fragment de ADN circular, o plasmidă, conţinând cele trei perechi de baze, şi l-au inserat în celulele unei bacterii Escherichia coli.

Spre marea lor organism viu, cercetătorii au constatat că aceste celule de E. Ei au trebuit totuşi să le dea o mână de ajutor, găsind un "transportor" - furnizat de o specie de microalge - pentru a importa artificial noile blocuri de construcţie moleculară în interiorul celulelor. Această limită ar trebui să organism viu liniştească pe scepticii care se tem de emergenţa necontrolată a unor noi forme de viaţă, spun savanţii americani.

Transportorul acţionează într-adevăr ca un întrerupător: fără el, noile baze dispar din genomul celulei. Biologia sintetică ar putea avea numeroase aplicaţii interesante, potrivit oamenilor de ştiinţă, precum producţia de noi medicamente şi inventarea unor noi forme de nanotehnologii.
